• Увеличаване
 • Намаляване
 • Нормално

Current Size: 100%

Последни коментари

 • Отговор на: „Синдромът на малките“ и малкото стадо   16 седмици 4 дни

  Синдромът на малките казвате е, да умеят да ласкаят големите…

  Аз пък мисля, че синдромът на малките е да не умеят да благодарят и да бъдат признателни.

  Националният ни празник 3 март затова е националин - за да изразява националната благодарност пред онези и българи и руснаци отдали живота си да освободят един поробен народ. 

  Санстефанският мирен договор е най-доброто, което се е случило на България и българите след турското робство - на България са били възстановени онези граници, които някога Велика България е имала, обединяваща всички българи.

  "…Според този договор България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция; българският княз ще бъде свободно избран от насе¬лението и потвърден от Високата порта със съгласието на Великите сили.

  Според Санстефанския договор България обхваща Мизия, Тракия и Македония с площ 172 000 кв. км.Границата на запад започвала от р. Тимок, после следва¬ла билото на Стара планина, спущала се на юг западно от Пирот и при Враня достигала р. Българска Морава, от там през Скопска Черна гора минавала западно от Куманово и Тетово до планината Кораб, след това завивала на юг по р. Дрина, включвайки Скопие, Гостивар, Дебър, Струга, Охрид и Охридското езеро, стигала до планината Грамос, Костурското езеро и р. Мъгленица; а от там завивала на изток, като минавала южно от Яница до устието на р. Вардар северно от Солун, като Корча и Воден остават в България, през езерото Волве излиза на Бяло море до залива на Порто Лаго, включвайки Драма, Серес и Кавала; от там границата тръгвала на север през Родопите, после завивала на изток, включвайки Ксанти, Смолян, Кърджали, заобикаляла Одрин от север, после слизала на юг, включ¬вайки Лозенград, Люлебургаз, и достигала до Мидия на Черно море; като следвала на север брега на морето, границата дос¬тигала Мангалия, от там пресичала Добруджа и при Расово спирала на дунавския бряг; за северна граница служела р. Дунав от Расово до р. Тимок.

  Българите ликували: възстановявала се България от времето на Иван Асен…" Стефан Цанев, Български Хроники, т. 2

  Не разбирам за каква безсрочна окупация става дума…? Дали пък идеята за безсрочна окупация не е плод именно на мисленето на малкия човек? Ах, колко ни е трудно днес (именно днес) да изговаряме истината, за да не разсърдим големите ни приятели…

   

  Но да ви напомня. Точно тези големи наши приятели на Берлинския конгрес на 13 юни 1878 г. отнемат всичко на България. И кой знае, може би и днес биха го направили.

  А малкият човек си седи и си мисли - ние сме голяма работа, дали сме компютъра на света и центърът на света е някъде в Тракия. Ама светът още не го е разбрал… И никой не ни е освобождавал - нас постоянно са ни окупирали… гадните освободители…

   

  А иначе.. да. Именно "не бой се". Ако сме част от божието стадо – няма от какво да се боим, имамайки такъв Пастир.

  Успех в писането и размислите!

   

  Благовест Петров

   

   

 • Отговор на: Тежкото духовно наследство на комунизма   21 седмици 5 дни

  Владимир Свинтила можеше да живее още известно време. Имаше стенокардия и след една сърдечна криза бе откаран в Медицинска Академия.Някои смятаха,че е прекарал инфаркт.Имаше предложение от болница св. Екатерина да му направят байпас безплатно-имали ил и такива възможности.Въпросът беше,че той имаше тромбофлебит и запушени кръвоносни съдове до такава степен ,че при първата ангеография не успяха да проникнат.При втората успяха с огромни усилия,но казаха,че операцията може да бъде извършена и ще мине леко.Изходът беше летален.След това спокойно заявиха,че кръвоносните му съдове били били запушени. Но нали го знаеха предварително?Ами той и така щял да си отиде след два месеца. Днес знаем какво значи понятието "пациентски права",подписват се много документ,в които пише за възможни алтернативни лечения и резултатите от тях. Но в далечната 1998г не се говореше за това.Заради това някои казваха,че е било лесно отърваване от един човек,който беше неудобен на всички управляващи.Никой не може да го докаже,но и никой не може да попречи да мислим.

 • Отговор на: Опасна ли е Истанбулската конвенция?   1 година 32 седмици

  Благодаря,Иво!
  И аз съм с консервативно мислене, но обсъжданите проблеми са по-големи и по-сериозни от нашите субективни рамки.
  Затова мисля, че с приемането на конвенцията много неща ще бъдат по-конкретизирани и ще бъдат отворени нрати за помощ и защита там, където никога не е имало надежда да има.
  Още повече,че всяка страна може да приеме конвенцията с определени забележки, както са направили вече някои.

 • Отговор на: Опасна ли е Истанбулската конвенция?   1 година 32 седмици

  Благодаря, Анди!

  Въпросните предразсъдъци свързани ли са по някакъв начин с написаното от мен (което можем да дискутираме) или става дума за мои лични убеждения, за които съдиш от други места?

 • Отговор на: Опасна ли е Истанбулската конвенция?   1 година 32 седмици

  Поздравления за труда на автора и честността, с която надскача предразсъдъците си!